„Lietuvos geležinkeliuose“ užkištos landos korupcijai

by Andrius | 2018 18 sausio 22:03

Kruopščiai išnagrinėję žiojėjusias landas korupcijai, „Lietuvos geležinkeliai“ patvirtino naują skaidrumo politiką. Dėl to visoje įmonių grupėje bus užtikrinamas viešųjų pirkimų ir personalo atrankos skaidrumas, numatyta atsakomybė už nepotizmą, prekybą poveikiu ir kitus korupcinius veiksmus.

 „Nuostabą kelia tai, anksčiau bendrovėje formaliai veikė skaidrumą, korupcijos prevenciją reguliuojantys dokumentai, tačiau jų poveikis buvo fiktyvus. Nekompetencija, aplaidumas ar sąmoningas noras palikti landas korupcijai negali būti toleruojami strateginės reikšmės įmonėje. Todėl komanda atliko milžinišką darbą ieškodama spragų, jų eliminavimą derino su institucijomis ir parengė saugiklius užkirsti kelią korupcijai“, – sako „Lietuvos geležinkelių“ generalinis direktorius Mantas Bartuška.

Pasak bendrovės vadovo, korupcijos prevencija ir skaidrumas „Lietuvos geležinkeliuose“ nebėra tuščios deklaracijos. Tai – vertybės, kurių bendrovė įsipareigoja laikytis.

„Tik turėdama aiškias vertybes bendrovė gali pasiekti geriausių rezultatų“, – pabrėžia M. Bartuška.

Ankstesnės vadovybės patvirtintos skaidrumo bei korupcijos prevencijos tvarkos realaus poveikio neturėjo. Pavyzdžiui, nebuvo kontroliuojamos jokios nepotizmo apraiškos – šeimos narių, giminaičių ar kitų asmenų sąmoningas protegavimas, įdarbinimas ar globa. Nereguliuoti ir darbuotojų tiesioginio pavaldumo ar kontrolės santykiai.

Anksčiau dėl patikimumo užimti pareigas būdavo tikrinama tik 13 aukščiausio lygmens vadovų. Viduriniosios grandies vadovų patikimumas niekaip nebūdavo tikrinamas. Tuo tarpu nuo šių metų „Lietuvos geležinkeliai“ tikrins į bet kurią iš 160 svarbiausių vadovaujančių pozicijų priimamo darbuotojo patikimumą.

Ankstesnę tvarką pažeidę darbuotojai galėjo išvengti atsakomybės, nes jokios sankcijos nebuvo nustatytos. Naujojoje skaidrumo politikoje už jos nuostatų pažeidimą gresia drausminė ar griežtesnė atsakomybė.

Visoje įmonių grupėje atsakomybė nustatyta už interesų konfliktą, piktnaudžiavimą užimamomis pareigomis, kyšininkavimą, prekybą poveikiu, dovanų ir kitos naudos suteikimą, nepotizmą ar kito pobūdžio protegavimą, konfidencialumą numatančių nuostatų nepaisymą.

Skaidrumo saugikliai numatyti paramos teikimo ir viešųjų pirkimų organizavimo srityse.

Įmonių grupėje nustatyta tvarka ir dėl su bendrove sutartis sudarančių trečiųjų asmenų patikimumo tikrinimo, informacijos apie finansinį ir organizacinį skaidrumą viešinimo.

Informaciją ar pastebėjimus dėl galimų korupcijos, skaidrumo tvarkos pažeidimų įmonių grupėje kviečiama teikti ir visuomenė: pasitikėjimo telefonu (8 5) 269 3600 arba el. paštu prevencija@bekorupcijos.lt[1]. Visiems besikreipusiems garantuojamas visiškas konfidencialumas.

Naujoji skaidrumo politika privaloma visiems „Lietuvos geležinkelių“ ir antrinių įmonių darbuotojams. Ji parengta atsižvelgiant į nacionalinių ir tarptautinių skaidrumo prevencijos srityje veikiančių institucijų rekomendacijas.

 

Tadas Valančius

Komunikacijos departamentas

AB „Lietuvos geležinkeliai“

Mindaugo g. 12, LT-03603 Vilnius, Lietuva
tel.: 8 5 269 22 55

mob.: +370 602 19 419
el. paštas: t.valancius@litrail.lt[2]
www.litrail.lt[3], www.traukiniobilietas.lt[4]

Endnotes:
  1. prevencija@bekorupcijos.lt: mailto:prevencija@bekorupcijos.lt
  2. t.valancius@litrail.lt: mailto:t.valancius@litrail.lt
  3. www.litrail.lt: http://www.litrail.lt/
  4. www.traukiniobilietas.lt: http://www.traukiniobilietas.lt/

Source URL: http://www.varenainfo.lt/8021-2/